Assalamualaikum. Dumpling diberi nama oleh orang Cina dan Gyoza pula dari negara Jepun. Apa pun jua namanya rasa dumpling tetap sama. Yang membezakan rasa cuma bahan utama sedikit berbeza. Kalau kita umat islam sudah tentu guna isian daging hancur ayam + daging atau udang. Resipi ni random untuk semua bangsa.
Resipi dumpling aka gyoza yang saya kongsikan ini memang sangat mudah membuatnya. Tidak perlu susah payah membeli kulit dumpling. Jika kulitnya dibuat sendiri, rasanya lebih sedap rangup dan sedikit kenyal. Itu sebenarnya dumpling yang original.
Baik, jom kita sesekali cuba tukar menu ke masakan cina yang lebih sihat dan pastinya sedap.
Resipi Dumpling aka Gyoza
Menu untuk 2 orangBahan Kulit Dumpling
- 1 1/2 cawan tepung biasa
- 1/2 cawan air suam panas
- 1/2 sudu garam
Bahan Inti
- 300gm daging hancur ayam/udang/lembu
- 1 mangkuk kecil kobis hijau-cincang
- 1 biji bawang besar (cincang dadu)
- 1/2 inci halia - tumbuk halus
- 2 ulas bawang putih - tumbuk halus
- Segenggam kucai/daun bawang-potong halus
- 1 1/2 sb kicap cair
- 1 sb sos tiram
- 1/2 sk minyak bijan. suka letak lebih
- 1 sk tepung jagung atau kentang
- 1/2 sk serbuk lada putih
- 1/2 sb gula
- 1 sk cuka
- garam secukup rasa
Bahan untuk minyak cili
- 2 sb Cili kisar boh
- 6 sudu minyak masak
- 1 sb kicap cair - boleh lebih jika suka
- 1 sk minyak bijan
Tepung gaul dengan garam. Masuk air. Ratakan dan uli sampai lembut dan licin. Macam doh roti capati. Kalau tepung terkeras renjis dgn air. Uli berbentuk lonjong bulat dan potong doh sebesar duit 50 sen. Tutup doh dgn towel kecil atau plastik rap selama 10 minit. Tepikan.
Cara membuat inti dumpling
Jika beli isi ayam yang sedia hancur, harus basuh isi ayam dulu menggunakan penapis kelapa. Basuh sekejap saja. Kemudian tos.
Dalam mangkuk masuk isi ayam beserta semua bahan2 kecuali kobis dan bawang. Gaul sampai rata.
Masukkan sayur dan bawang. Gaul sekejap dan tutup dengan plastik rap. Biarkan setengah jam agar inti mesra.
Gelek doh dan isi inti menggunakan sudu kecil. Jika suka isi banyak terpulang asalkan anda boleh melipat doh. Lipat doh ikut kesukaan anda. Lihat pada gambar.
Lipat seperti karipap pun boleh asalkan jangan klim tepinya. Jadi kuih karipap dumpling plak. hehehe... Asalkan doh boleh berdiri macam dalam gambar ni pun kira oklah tuh. Lipat tiga dibahagian tengah cukup. Dibawah ni ada dua jenis lipatan klim dumpling. Ikut mana yang senang anda boleh buat.
Lipat seperti karipap pun boleh asalkan jangan klim tepinya. Jadi kuih karipap dumpling plak. hehehe... Asalkan doh boleh berdiri macam dalam gambar ni pun kira oklah tuh. Lipat tiga dibahagian tengah cukup. Dibawah ni ada dua jenis lipatan klim dumpling. Ikut mana yang senang anda boleh buat.
Dalam kuali atau periuk dengan api sederhana kecil tuang minyak bijan dua sudu besar. Masukkan dumpling dengan cara bersusun. Tutup kuali. Goreng dumpling sampai keemasan dibawahnya. Tidak perlu terbalikkan.
Bila sudah keemasan masukkan secawan air dan tutup kuali. Kecilkan api. Jika kuali atau periuk anda besar, isi dua cawan air. Lihat pada gambar. Air haruslah paras suku dumpling saja. Agak2 jer.
Anda juga boleh kukus saja jika suka. Nak goreng garing seperti karipap juga boleh. Terpulang pada selera memasing.
Anda juga boleh kukus saja jika suka. Nak goreng garing seperti karipap juga boleh. Terpulang pada selera memasing.
Masak sampai air kering. Angkat dan hidangkan dumpling dengan cili oil.
Untuk minyak cili
Goreng cili boh sampai garing dengan minyak menggunakan api seserhana kecil. Pastikan gaul agar tidak hangit. Dah garing tuang dalam mangkuk sa tambahkan kicap cair dan minyak bijan.
Nota
Masakan cina seperti dumpling ni biasanya susah nak dapat yang asli melainkan jika anda makan dikedai Cina Muslim asli. Jika dikedai2 biasa anda akan jumpa dumpling biasa seperti kulit wantan. Kurang sedap.
Jika anda cuba dumpling ni pasti anda akan repeat membuatnya sebab itu adalah hasil hidangan anda sendiri. Betulkan. hehehe... Oklah.. Selamat mencuba.
Jika suka resipi simple dumpling ni boleh kongsi atau share pada kawan2 keluarga atau sahabat handai. Xoxo