Roti jala gula durian.. layannn

Assalamualaikum guys... Alhamdulillah.. Yeahhh akhirnya dapat jugak aku nak makan buah durian. Selama beberapa bulan since tahun lepas asik memandang saja sebab tengah berpantang makan durian. Dan finally dapat jugak. Tapi sekarang bukan musim buah durian sangat jadi itu yang Maher Zain tuh (mahal). Huhuhuhu.. Tetapi kerana keinginan maka aku beli jugak walaupun harganya RM15 hinggit sekilo. Baka dari negeri Pahang dan rasanya not bad. Tebal dan manis lemak berkrim hu3. Aku beli 2 biji besar sederhana jer. Kata orang sesedang.. hu3. Lebihnya buat SERAWA atau orang kata gula durian. Apa kata kita layan gambar2 nih dulu.... Jom terjah...


Acehhh cehhh... putar2 atas kuali.. Ada sape2 yang tak kenal dengan putaran alam nih.. choiiii.. bukan orang Malaysialah tuh.. hu3


Ini ler orang Malaysia kata ROTI JALA... berjala jer.. Halussssssss!!!


Cantik bukan?? Haishhhh.. sendir beli bakul sendiri juallah.. harharhar... Apa ke helnya tunjuk sudip tuh dik non?? 


Halusssss jer... Amacam lulus tak?? Tengok ler sape yang menguli tepungnya... Nak tahu saper?? Satttt...


Ini ler gula durian atau orang kata SERAWA.. Sedap di makan dengan apa sajer baik roti putih, pulut atau roti jalan.. Yummyyyyyy


Yang ini pula bukan gula durian tetapi gula santan. Ini unik sikit coz aku tak pernah rasa sebelum nih. 


Bila dah siap jadi begini ler. Bahannya cuma santan, gula melaka, pandan dan paling penting adalah halia kerana penyedap bau yang wangi.. Cubalah.. pasti teringat giler.. 

P.S. Sorry guys.. Aku tak dapat ler nak bagi bahan2nya coz bukan aku yang tukang buat. Harharhar... Aku juara tukang mengacau dan makan jer.Yang harus diberi kredit terbaek nih adalah IBU MERTUAku... hu3. Arigato my dear IBU MERTUAku atau aku lebih senang panggil beliau MAK. Lagi indah... Agak2 sape yang terkecur air liur tuh balik opis nanti beli sebiji pun jadi ler. Janji menjadi dan kenyang satu keluarga. Burpppp alhamdulillah... Oh yes.. lupa nak tanya. Korang pernah tak makan durian dengan nasi + gula + santan dan garam??? Kesemua bahan2 tadi di gaul bersama dan terus dimakan tanpa di masak. Aku pertama kali mencuba dan rasanya oklah.. macam makan SERAWA pulut. Tapi lepas tuh aku rasa mual. Pelik2kan makanan orang2 tua dulu2... Wokey guys... layannn dengan makan SERAWA...

{ 9 comments.. read them below or add one }

Tok Kiyai Tok Kiyai Jumaat, Februari 18, 2011
Salam nur, buah hati Tuk...
Masak apa mlm ni? ke masak kat kedai jer @ kat drive thru Mcd tu...

Amboi dia main masak2 pulak dah...
Nampak mcm sedap jer...Kalau buat pulut durian pu sedap jgk...

Hantar la kat Tuk sikit...
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, Februari 18, 2011
salam tuk...
hehehe... tergeli ketiak sat
sebut buah hati.. hu3..

jarang beli kat luar tau
mesti masak kat umah...
kalau nak makan MCD sangat
baru keluar drive thru..
itu pun beli kopi jer..

sedapppp tuk
esok suruh grany masak utk tuk yer
mesti lagi superb..
white rose white rose Sabtu, Februari 19, 2011
salam kak nora...

wah, sedapnyee...
smalam mak buat cucur durian...

durian abang sy belikan...
Norham Norham Sabtu, Februari 19, 2011
Assalamualaikum..Hari tu you ulas blog saya.t.kasih. Bagus resepi tu. boleh berjimat tak payah beli di luar
Nur Misnan Nur Misnan Sabtu, Februari 19, 2011
salam cik putih..
adusss sedapnya cucur durian
fav tuh.. awat tak posto sikit kat sini
boleh rasa masakan org sana

anyways, cakap dgn abang
kalau nak beli belikan sekali tuk
kak nora k... mesti durian tuh ladi
manis berkrim.. hu3...
Nur Misnan Nur Misnan Sabtu, Februari 19, 2011
hey norham.. no mention fren
sama2 bertegur dan berjengah ziarah..
amalan kemesraan.. heeeeee

oh yer ke? baguslah tuh
selagi blh jimat kita jimat
tak membazirkan...
thanks droppg by here..
Solihin Zubir Solihin Zubir Sabtu, Februari 19, 2011
roti jala cicah serawa durian mmg sedap!
dh lma x mkn.. huhu..
GreenLava GreenLava Sabtu, Februari 19, 2011
owh sedapnya. Comfort food kelas satu :)
Nur Misnan Nur Misnan Selasa, Ogos 23, 2011
greenLava... baru perasan komen disini
sorry lambat reply..

memang sedap terutama gula santan halia tuh
memang sedap...