Berhati2 dengan pemilihan tepung gandum

Salam guys.. Selalunya setiap pagi apa yang korang selalu cari untuk sarapan pagi? Roti? Mee goreng? Nasi lemak? Roti Canai? Tetttttt.... yehhh confirm ramai dikalangan kita akan mencari sarapan yang cukup2 powerrrr sedap gituh iaitu roti canai. Apa yang bestnya ya? Tentulah rasanya yang lemak, manis, rangup dan sedap di cicah dengan kuah kari ikan, kambing, ayam, daging dan yang bestnya kuah dall dengan sambal. Wow... superbbb beb. 

TAPIIII... Ada korang tahu akan merbahayanya bahan2 roti canai tuh? Hahhhh..Tentunya kandungan tepung yang si mamak tuh uli. Mari kita ambik tahu sedikit berkenaan tepung. Walaupun perkara ini sudah lama di sebarkan namun rakyat Malaysia masih lagi menggunakan tepung tersebut. Jika boleh kita elakkan ya tak. Untuk keluarga tercinta dan kita juga. Di Singapore dah lama Kastam diorang tak benarkan tepung yang mengandungi bahan BP dimasukkan ke sana. Betapa bagusnya mereka bukan. Prihatin untuk rakyat. Malaysia?? asalkan duit masuk sudah... Rakyat diketepikan.. Harapnya pihak2 berkuasa mengambil berat akan soal ini.

Bahan2 di dalam tepung mempunyai oksida nitrogen, klorin, klorida, benzoil peroksida nitrosyl dan dicampur dengan garam pelbagai reaksi kimia. Ada sesiapa pernah tahu akan bahan Benzoil Peroksida atau BENZOIL PEROXIDE? Bagi mereka pengilang2 tepung, sangat penting untuk menggunakan BP ini kerana ia dapat memutihkan tepung dari berwarna kekuningan. Jika kita perhatikan tepung2 di pasaran sekarang semuanya berwarna putih gebus bukan. Jadi sebelum memilih tepung keputihan tuh, lebih baik dilihat dahulu bahan2nya. Jika bahan2 tepung mempunya isi kandungan Benzoil Peroksida, makanya JANGAN di beli. Yang masih ada di rumah, buang terus ke dalam tong sampah. Jika masih jumpa label seperti gambar diatas ini "mengandung bahan BP yang dibenarkan".. Korang rasa masih nak guna jugak ke? Hahhh... lu fikirlah sendiri..



Dan kepada penyakit2 seperti diabetis, gout dan arthritis perlu fokus kepada masalah ini. Ia akan menjadikan penyakit mereka lebih parah kerana kandungan asid borik yang terdapat di dalamnya dan nutrisi gandum yang telah hilang akibat penggunaan Benzoyl Peroxide. Kesan bahan kimia ini tidak dapat dilihat dalam masa yang singkat. Sebaliknya, ia mengambil masa lama 20 hingga 30 tahun untuk kesan buruknya kelihatan. Pesakit gout, diabetes dan arthritis tidak digalakkan meneruskan pengambilan makanan yang mempunyai tepung gandum yang tinggi. Jadi jika boleh dielakkan. Cuba gunakan tepung gandum berwarna coklat seperti brown flour atau tepung organic atau mana2 tepung yang tidak mempunyai bahan BP.


P.S. Well... terpulang kepada hak individu. Yang penting aku yang dah tahu hal ini hanya nak share pada korang agar berhati2 saja lah.. Coz di Singapore diorang memang tidak membenarkan tepung mengandungi bahan BP ini masuk kesana. Jadi kepada pihak berkuasa di Malaysia agar perihatin tentang masalah ini. Malaysia perlu lebih sihat


gambar roti canai kredit dari mr. cnergyfitness






{ 18 comments.. read them below or add one }

A-N A-N Jumaat, Oktober 22, 2010
assalamualaikum kak.

tepung pn bahaya ek sekarang? ish ish ish. memang kena elak kalau boleh elak.
nurmisnan nurmisnan Jumaat, Oktober 22, 2010
salam afifaa
hanya tepung gandum yang mempunyai bahan Benzoil peroxide..

jika beli tepung gandum cap sauh ker apa ker..
jgn lupa lihat dulu ada BP ke tidak
jika ada, jgn beli. cari yang tiada BP
white rose white rose Jumaat, Oktober 22, 2010
salam kak nur...

lorrr...den baru tau...
adei...tapi kami jrg guna tepung...

sebulan tu guna sekali je...

memang kena tengok semula tepung2 nih...
nurmisnan nurmisnan Jumaat, Oktober 22, 2010
salam BRP..
lama dah perkara ni ada
cuma kita di Malaysia masih guna juga
kenapa tidak pihak berkuasa
menapis semula akan tepung2 gandum yang
mempunyai BP..
meowwmania meowwmania Jumaat, Oktober 22, 2010
terima kasih infonya :)

nak pegi cek tepung kat dapur dulu hehe...
b.r.u.t.a.l.s.o.l.o b.r.u.t.a.l.s.o.l.o Jumaat, Oktober 22, 2010
salam
huh tepung pun bahya sekarang..
susah bila kita makin maju dan terdesak nak kaya yek
nurmisnan nurmisnan Jumaat, Oktober 22, 2010
salam meoww...
ahhh.. copat ler poi lihat apa yang ada di dapur tuh
rasa2nya kalau tepung tuh ada BP
sila2 ler cuba di elakkan..

cari brand lain yang tidak ada BP..
buan batu pahat yer.. huhuhuhu
nurmisnan nurmisnan Jumaat, Oktober 22, 2010
salam brutalSOLO
itulah kan.. Malaysia dah semakin MAJU
tapi rakyat semakin di ketepikan
kesihatan mereka tidak dipedulikan
yang ada hanya DUIT DUIT..DIMANA KAU DUIT...
Abd Razak Abd Razak Jumaat, Oktober 22, 2010
Salam sis...

Banyak makanan yang ada dalam pasaran kini boleh mendatangkan kesan jangka panjang yang serius.
nurmisnan nurmisnan Jumaat, Oktober 22, 2010
salam brother Razak..
benar.. makanan segera, bahan mentah dan bahan2 seperti sabun dan shower juga
boleh mendatangkan penyakit

baru2 ini aku dgr pula tentang shower dan syampo
yang boleh membuatkan dtgnya kanser.
transformed housewife transformed housewife Sabtu, Oktober 23, 2010
salam,
terima kasih bg tahu hal ini. risau betul skrg pasal banyak sgt bhn2 mknan yg perlu dibaca dgn teliti.
nurmisnan nurmisnan Sabtu, Oktober 23, 2010
salam Nur
memang bahan makanan sekarang semakin
harus diteliti
terutama gula2, coklat2 dan keropok2 yang anak suka
harus mengandungi bahan2 yg halal

ini pula kes dah lama sebenarnya
namun pihak berkuasa di Msia
langsung atau tidak meneliti atau prihatin
tentang pemakanan yang tidak sihat
seperti di negara Spore..
etomyam etomyam Sabtu, Oktober 23, 2010
terima kasih info yg amat berguna sekali ni, aku pun nak kena lebih berhati2
nurmisnan nurmisnan Sabtu, Oktober 23, 2010
salam etomyam..
hey.. no mention dude.
sama2 share dgn korang perkara yg baik

so lepas nih dah tahu
yg mana satu tepung yang perlu di beli.. gd luck da Msia lebih sihat
Sakinah Sakinah Ahad, Oktober 24, 2010
Salam,

Oh..selama ni beli tepung, asal ada tanda halal jakim belilah..
Thanks 4 d info.
nurmisnan nurmisnan Isnin, Februari 28, 2011
salam sakinah...
sama2 kasih di terima.. hu3
sekarang byk sgt bahan2 makanan
dan bahan2 dalam pewangi badan
blh memudaratkan kesihatan..

jadi berhati2... =)
Tanpa NamaTanpa Nama Sabtu, Februari 11, 2012
Roti canai yang orang kita suka sangat makan hari2 kat kedai mamak tu mesti dibuat dari tepung murah yang ada banyak BP. Mamak tak kan nak guna tepung organik yang mahal tu buat roti canai. Kalau kita makan diluar selalu kena naya dengan toke restoran. Makanan ntah hape2 yang dia orang taruk masuk, asal rasa sedap dan orang suka makan sudah.. Pasal kesihatan orang lain dia peduli hape, lantak kaulah kalau dah nak mampos cepat... janji aku untung banyak, boleh kaya raya, tu yang penting.
nurmisnan nurmisnan Sabtu, Februari 11, 2012
Tanpa Nama...
kalau diluar tuh tak boleh nak elak ler. silap haribulan
bankrup mamak tuh. Tak pasal2 roti canai naik harga
4 kali ganda. sanggup bayarkah?

Kat sini kita ckp pasal bahaya tepung. Jadi belilah tepung
yang tiada bahan BP untuk keluarga kita. Jangan ikut mamak
yang tau untung saja.. masing2 nak kaya tak pernah fikir
tentang orang lain..