Berbuka bufet Ramadhan.. Hati2


Gambar sekadar hiasan.. (credit 2 mr. google)

Salam ramadhan..

Guys... berhati2 ya bila hendak berbuka nanti. Janga tersalah berbuka di tempat2 restaurant yang tidak mengandungi sijil HALAL.. Bukan semua hotel di Malaysia mempunyai tanda HALAL dan diiktirafkan oleh JAKIM.. Jadi harus bijak memilih.

Jika kita memakan makanan yang tidak HALAL takut nanti sudah menjadi sebati dalam hidup. Kita akan di soal di akhirat nanti.. Baca berita lanjut di sini

P.S. Yang bagusnya wartawan Thomas Chong yang membuat liputan tentang berita ini. Syabas Thomas.. wa caya lu.. Selamat berbuka semua.. makan ala kadar ya..
karang tak larat nak buat terawikh..

{ 12 comments.. read them below or add one }

udanggalah udanggalah Rabu, Ogos 11, 2010
Salam...Elakkan pembaziran ketika berbuka..Kalau setiap keluarga Islam membazir RM1 sahaja..Bayangkan berapa ramai umat Islam di Malaysia,sedangkan berjuta-juta umat Islam di luar sana tiada makanan..
meowwmania meowwmania Rabu, Ogos 11, 2010
kena pastikan betul2 supaya tak was-was ;)

salam ramadhan dan selamat berpuasa :)
mifh @ Hadi mifh @ Hadi Rabu, Ogos 11, 2010
Hari ni saya berbuka di rumah :) alhamdulilah hari pertama berpuasa berjalan dgn lancar..
Nur Nur Rabu, Ogos 11, 2010
salam udang galah,
benar tuh.. jika boleh elakkan dari pembaziran.
Isteri atau mak kita masak lagi sdap dan berkhasiat.. lagi seronok menjamu berbuka puasa bersama keluarga tersayang...

terima kasih dengan peringatan ini

aku teringt di Afrika bagaimana mereka yang daif memerlukan makanan.. sudah lama tidak bertemu mereka.. insyaallah akan sampai lagi kesana.. moga Allah meringankan bebanan kepada rakyat Palestin, tibet, Iraq, somalia serta seluruh umat islam...
Nur Nur Rabu, Ogos 11, 2010
salam meoww..

Insyaallah semoga kita semua terselamat dari penipuan mereka yang tamak mencari harta dunia.

Selamat berpuasa da bersahur nanti. jgn lupa niat.. mana tau terlupa.. gd day
Nur Nur Rabu, Ogos 11, 2010
salam mift@hadi
Alhamdullilah... burppp.. meti kenyang sebab makan dirumah.. sedapp..

semoga hari2 seterusnya akan berjalan dengan lancar ya.. insyaallah... gd day dan selamat berpuasa dan ersahur esok..
Abd Razak Abd Razak Khamis, Ogos 12, 2010
Salam...

Pertama kali ke sini..
Selamat menjalankan ibadah puasa dan menghayati Ramadhan sebenar-benarnya..

Alhamdulillah, takat ni lom lagi tergerak hati nak berbuka kat hotel..
Nur Nur Khamis, Ogos 12, 2010
salam abd razak
oh ya ke pertama kali. terima kasih. selamat berpuasa dan berterawikh juga..

insyaallah semoga kita sama2
menghayati Ramadhan yg barakah ini.

kalau sesekali nak ke bufet
bersama keluarga dan sahabat2
tidak mengapa asalkan tidak lupa
solat maghrib. huhuhu..kadang2
bila jumpa makanan byk sampai
terlupa solat. selamat semua. jgn serik singgah sini lg..
Mr.Z Mr.Z Khamis, Ogos 12, 2010
harap2 tiada lagi premis2 makanan dan restoran menipu pasal isu halal ni lagi..
Nur Nur Khamis, Ogos 12, 2010
salam Mr. Z
Insyaallah.. mudah2an
diharapkan semua rest haru bertanggungjawab kpd umat islam di Msia

selamat beruasa Mr.Z
Awanz Awanz Sabtu, Ogos 14, 2010
Sebenarnya walau banyak mana variasi dan secantik mana hiasan lauk pauk di hotel atau bazar NOTHING can beat the satisfaction u get by preparing the meal urselves. Buka dgn ikan masin n telur goreng panas2 sendiri lagi best hehe.
Nur Nur Sabtu, Ogos 14, 2010
salam Awanz...
itu benar.. sesedap mana pun hidangan di hotel
atau di rest, mkn di rumah lagi puas dn sihat..
lagipun masakan dr air tgn isteri atau mak kita... superb

wow... ikan masin n telur dadar tambah mayonis.. lovely.. sedap tuh.. huhuhu.. selamat bersahur