Bukan semua choc kita boleh makan.. Walaupun choc di jual dari negara Malaysia namun masih ramai manusia tertipu dengan bahan-bahan yang telah di campurkan. Kalau dah kata Malaysia yang jual maka ramai menganggap itu adalah halal dan boleh di makan. bak kata orang "ehhh..tak ada apa-apa ini, boleh makan sebab dari Malaysia'. Jadi jangan ambil mudah ya kerana pemakanan yang tidak halal akan menjadi darah daging dan bila di akhirat nanti di tanya pula.... Jadi hati-hati bila membeli barang-barang makanan yang tiada tanda HALAL
kalau muskil klik kat sini... foodguide dan muftisays
This is the 2005-2006 list: FERRERO ROCHER - Halaal * MON CHERI - Haraam What is the basis of the liqueur used in Mon Cheri? Cherry distillate with rum-like flavour + alcohol, sugar and water What is the base of the alcohol? Grain (maize), molasses or potato KINDER SURPRISE - Halaal ***
KINDER MAXI SURPRISE (Easter egg)Please avoid ** KINDER CHOCOLATE 12.5g - Halaal ***
KINDER MAXI 21g - Halaal ***
KINDER BUENO - Halaal ***
KINDER HAPPY HIPPO - Halaal *
NUTELLA - Halaal * TIC TAC MINT -
Halaal TIC TAC LIME/ORANGE - Haraam e120 Carminic Acid from Cochineal TIC TAC ORANGE - Haraam e120 Carminic Acid from Cochineal
TIC TAC SPEARMINT- Halaal TIC TAC EXTRA STRONG- Halaal GIOTTO - Halaal *
i love kinder bueno... start makan bueno tahun 2000 tapi bukan bueno white. Makan lagi sampai sekarang... Choc fav
since 2003 nur suka sangat makan Patchi.. tukar angin dan kemudian
~ beralih pada ~
I
I
I
I
I
v
Galaxy.. macam-macam ada.. lepas tuh tutup buku Galaxy coz ada kod E322 Lecithin (lemak Ba')
choc Galaxy with caramel.. yummie but .......????
Galaxy Ripple
selepas dapat tahu Galaxy tidak boleh di makan.. beralih pula pada
I
I
I
I
V
Choc Lindt from Swiss.. Sedappppp dan tak ada bahan E322 lecithin (lemak khinzir) dan tak ada liqueur
I
I
I
I
I
I
I
V
akhrnya jumpa choc yang bagi nur SANGAT-SANGAT SEDAP dan tak perlu cari jauh-jauh....
I
I
I
I
I
I
I
V
siap ada tanda HALAL dan buatan Malaysia lagi... sebenarnya kod E322 mempunyai bahan lemak hinzir tapi kod ni ada tulis E322 soya lecithin dan free liqueur.. so boleh le makan
rasanya memang creamy dan sangat sedap.. macam makan choc Galaxy ... 1st time nur bite choc ni emmmmm... memang tak terkata. tak tahulah kalau orang lain rasa tak sedap... Hubby pun suka makan choc Beryl's Camior ni. Choc LINDT from Swiss tak pula nak dia habiskan. So lepas ni tak perlulah nak beli choc dari Swiss lagi coz kat Malaysia dah ada choc 'Beryl's' yang paling best ... cari je kat 'Famous Amos'. oh yeah.. biskut dia pun sodap... Yang nur tahu Famous Amos ni asalnya dari orang Afrika.. Waktu dulu dia sangat susah dan mahu membuat sesuatu sehinggalah dia mencipta choc dan biskut sendiri.. Akhirnya kerana azam yang kental dia berjaya hinggalah sampai sekarang.. tengoklah berapa banyak branch ada kat Malaysia... Syabas pada Famous Amos
Jadi pada sape-sape yang suka sangat makan choc tuh sila-silalah tengok kod ya.. selamat menjamu choc..