Assalamualaikum. Siapa tak suka makan tom yam. Resipi dan makanan tradisi orang2 Thailand. Lauk berkuah yang berisi udang atau daging ayam bercampur sayur. Semua pilihan ditangan anda. Namun anda pernah masak sendiri tom yam dirumah? Sesekali membeli tidak salah untuk makan bersama2 keluarga. Tapi kalau nak berjimat banyak lebih baik kita buat sendiri dirumah. Lebih sedap dan berkhasiat. Jom cuba resipi tom yam dirumah khas untuk keluarga tersayang.
Resipi Tom yam Udang dan Ayam
Resipi tomyam ni jika suka bersantan boleh tambah santan. Jika suka kosong seperti tom yam sup biasa pedas, tak perlu santan.
1/2 kilo Udang/ayam - ayam potong kecil. Udang siang buang kotor belakang. Bersihkan.
1/2 kilo Udang/ayam - ayam potong kecil. Udang siang buang kotor belakang. Bersihkan.
Bahan A
3 batang serai - ketuk
1 inci Lengkuas - ketuk
2 akar batang daun ketumbar
1 biji bawang besar - belah 4
2 ulas bawang putih - ketuk
2 helai daun limau perut
2 helai daun limau perut
2/3 batang cili padi - ketuk. Nak pedas tambah lagi. Ikut citarasa masing2.
Bahan B
1/2 cawan santan pekat
1 sudu sos ikan
sedikit garam dan gula
Bahan C
2 sudu jus lemon - ikut suka nak masam tambah
*Lada cili goreng - ikut suka pedas
1) REBUS BAHAN A DALAM PERIUK SEDERHANA BERISI 4 CAWAN AIR HINGGA MENDIDIH. Jika suka lebih kuah tambah lagi secawan.
2) Bila dah mendidih kecilkan api dapur dan masukkan sayur yang anda gemari. Elak letak sayur brokoli. Sebaiknya cendawan pilihan yang lebih baik.
3) Masuk udang atau ayam. Masak selama 10 minit. Jika guna udang masak untuk 5 minit saja atau sehingga berubah warna. Jangan masak terlalu lama kerana udang boleh jadi keras dan kenyal. Masukkan buah tomato.
4) Masukkan bahan B. Gaul rata. Perasakan apa yang kurang. Didihkan sekejap 2 minit dan Tutup api.
Cara buat cili goreng tom yam
Dua sudu cili boh ditumis dengan minyak sedikit banyak. Tumis sampai keluar minyak dan sedikit garing. Pastikan api sederhana dan sentiasa digaul utk elak hangus.
Cara hidangkan Tom yam
Tuang bahan C iaitu jus lemon dalam periuk atau mangkuk hiasan yang anda suka. Agak2 saja. Jangan terlalu masam. Jika kurang boleh tambah lagi.
Letak cili goreng mengikut kesukaan anda dengan minyaknya sekali. Tuang tom yam sup yang telah dimasak tadi. Tabur daun ketumbar. Siap dihidang dan dimakan dengan nasi putih panas2.
Ambil akar dan batang ketumbar. Basuh bersih. Keringkan dan simpan dalam plastik seal seperti ini. Daun pula gulung dengan kertas tisu dapur. Simpan dalam freezer. Memang tahan lama.
Selamat mencuba. Kalau sedap habaq mai naa. Share dengan kawan2.