Senyum pertama di muka bumi


Senyum pertama di muka bumi - gambar sekadar hiasan

Assalamualaikum dan salam Jumaat... Sebelum seseorang melahrkan perbuatan ketawa, ianya lebih dahulu dimulai dengan gerakan bibir dan mulut yang lebih dikenali dengan senyum. Dengan itu senyum merupakan mukadimah bagi perbuatan ketawa. Jarang sekali ketawa yang tanpa didahului dengan perbuatan senyum. Betul bukan??
Bilakah senyum pertama di muka bumi? Semestinya kita seia maklum senyuman dan ketawa pertama berlaku dibumi semasa kehadiran Nabi Adam dan Siti Hawa. Sejarah islam dan kitab2 seperti Taurah + Injil + Zabur + Al Quran mengatakan sebelum ke bumi, Nabi Adam dan Hawa telah tinggal di SYURGA selama beberapa lama. Jarang sekali ketawa yang tanpa didahului dengan perbuatan senyum. Betul bukan??

Dalam satu riwayat disebutkan bahawa Rasulullah SAW bersabda "Sesungguhnya Allah telah menciptakan pada anak keturunan Adam lapan watak (perangai).

Dari lapan perangai itu, empat adalah bagi penghuni SYURGA iaitu 
  • Wajah yang berseri - tersenyum
  • Ucapan yang fasih dan sopan
  • Hati yang takwa kepada Allah SWT
  • Tangan yang dermawan
Sedangkan empat perangai adalah bagi penghuni NERAKA iaitu
  • Wajah yang sedih
  • Ucapan yang kotor
  • Neraka yang keras
  • Tangan yang kedekut
Sejarah menceritakan ketika Nabi Adam dan Hawa dihantar kebumi, mereka telah terpisah sekian lama. Dengan izin Allah SWT juga mereka diketemukan semula di Padang Arafah. Nabi Adam melahirkan rasa kegembiraan yang teramat bila bertemu dengan isterinya SITI HAWA. Rasa kegembiraan itulah bermulanya perbuatan SENYUM yang melambangkan rasa syukur dan gembira setelah lama berpisah.

Nota
Betapa hebatnya dugaan cinta dan kasih sayang NABI ADAM dan HAWA hingga sanggup merentas gunung + hutan belukar = berjumpa di bumi Hijaz. Tidak rugi kita senyum kerana itu adalah sifat2 penghuni SYURGA.

P.S. Jangan pula asik senyum memanjang tanpa berhenti.. Ada pula lain bunyinya nanti.. hik3..

Nukilan dari Ketawa tangisan IBLIS

0 comment... add one now