khasiat Aprikot dan bijinya

buah Apikot yang sudah ranum. Lebih berkhasiat apabila dimakan bersama-sama kulitnya sekali

Aprikot boleh dikatakan sebagai buah sahabat mata. Aprikot memiliki kandungan betakaroten yang sangat bagus. Dan ini sangat diperlukan untuk menjaga kesihatan mata. Menurut Ritva Butrum PH.D Wakil Presiden sebuah penyelidikan yang dilakukan di Institut Amerika untuk Penyakit Kanser di Washington DC Senyawa karotenoid (termasuk betakaroten) telah ditemui dalam buah dan sayuran yang berwarna kuning, jingga dan merah. betakaroten yang terdapat dalam aprikot akan diubah menjadi vitamin A dalam tubuh. Vitamin A diperlukan untuk mencegah radikal bebas yang menyerang retina sehingga gangguan penglihatan atau kebutaan dapat di cegah...

isi aprikot yang siap di makan.. sangat sedap


bahan-bahan untuk membuat jus Aprikot...
100 ml jus oren
2 sudu makan madu
1 sudu makan jus lemon
1/2 sudu teh air halia parut
2 buah aprikot fresh.. (potong membujur jadi 8 bahagian)
8 helai daun pudina
100 ml krim kocak atau yogurt

caranya
1. didhkan jus oren, madu, jus lemon dan halia. Masak sebentar hingga panas. angkat
2. Masukkan aprikot dan daun pudina. Diamkan hingga wapnya hilang. Simpan dalam peti sejuk.
3. Sajikan dengan yogurt sejuk atau krim jika suka...


biji Aprikot yang sangat-sangat bekhasiat dan boleh mencegah barah. untuk keterangan lanjut u guys boleh baca blog aprikot  ini di : http://bijiaprikotpenawarkanser.blogspot.com/

p/s : pesan nur kalau nak membeli biji aprikot B17 anda haruslah beli jenis gred A kerana kualiti dan khasiatnya yang terbaik..
ok selamat mencuba makan buah Aprikot dan biji aprikot B17...

0 comment... add one now