Bagaimana ROH orang jahat dibawa

Assalamulaikum guys.. Bagaimana roh orang JAHAT dibawa.


Nabi Muhammad SAW bersabda: "Adapun hamba yang kafir, jika akan meninggal dunia dan menghadapi akihrat, maka turun kepadanya Malaikat dari langit yang hitam mukanya dengan pakaian hitam, lalu duduk dimukanya sepanjang pandangan mata, kemudian datang Malaikat maut dan duduk disamping kepalanya.
lalu berkata: "Hai roh yang jahat, keluarlah menuju murka Allah."
Maka tersebar disemua anggota badannya, maka dicabut rohnya bagaikan mencabut besi dari bulu yang basah, maka terputus semua urat dan ototnya, lalu diterima akan dimasukkan dalam kain hitam, dan dibawa dengan bau yang sangat busuk bagaikan bangkai, dan dibawa naik,

maka tidak melalui malaikat melainkan ditanya: "Roh siapakah yang jahat dan busuk itu?"
Dijawab: "Roh fulan bin fulan." dengan sebutan yang amat bengis dan hodoh sehingga sampai dilangit dunia, maka minta dibuka, tetapi tidak dibuka untuknya.

Kemudian Nabi Muhammad s.a.w membaca ayat: 
"Laa tufattahu lahum abwabus samaa'i, wala yad khuluunal jannata hatta yalijal jamalu fisamil khiyaath." 
"Tidak dibukakan bagi mereka itu pintu-pintu langit dan tidak dapat masuk syurga sehingga unta dapat masuk dalam lubang jarum."

Kemudian diperintahkan: "Tulislah orang itu dalam sijjin." Kemudian dilemparkan rohnya itu bagitu sahaja sebagaimana ayat; 
"Waman yusyrik billahi fakaan nama khorro minassama'i fatakh thofuhuth thairu au tahwi bihirrihu fimakaanin sahiiq."
Dan siapa mempersekutukan Allah, maka bagaikan jatuh dari langit lalu disambar helang atau dilemparkan oleh angin ke dalam jurang yang curam."

Kemudian dikembalikan roh itu kedalam jasad didalam kubur, lalu didatangi oleh dua Malaikat yang mendudukkannya;
lalu bertanya: ""Siapa Tuhanmu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu".
Lalu ditanya: "Apakah agamamu?" Maka dijawab: "Saya tidak tahu"
Ditanya lagi: "Bagaimana pendapatmu terhadap orang yang diutuskan ditengah-tengah kamu?"
Dijawab: "Saya tidak tahu".
Lalu ditanya: "Bagaimanakah kamu mengetahui itu?" 
Dijawab: "Saya tidak tahu"

Maka terdengar suara seruan dari langit: "Dusta hambaku, hamparkan untuknya dari neraka dan bukakan baginya pintu neraka, maka terasa olehnya panas hawa neraka, dan disempitkan kuburnya sehingga terhimpit dan rosak tulang-tulang rusuknya, kemudian datang kepadanya seorang yang buruk wajahnya dan busuk baunya sambil berkata: "Sambutlah hari yang sangat buruk bagimu, inilah saat yang telah diperingatkan oleh Allah kepadamu."

Lalu ia bertanya: "Siapakah kau?" Jawabnya:
"Aku amalmu yang paling buruk." 
Lalu ia berkata: "Ya tuhan, jangan percepatkan kiamat, ya Tuhan jangan percepatkan kiamat."

P.S. Terasa seram sejuk yang amat bila menggambarkan bagaimana roh kita dicabut oleh para Malaikat maut.. Apakah amalan kita sudah cukup untuk menghadapi sakaratul maut?? Bagaimana pula bekalan untuk akhirat nanti?? Aku masih terus mengerjakan amalan dan suruhan Mu Ya Allah.. Selamatkanlah keluarga aku dan seluruh umat islam di dunia ini dari azab seksa api neraka dan seksaan kubur.. AMIN
Bagaimana ROH orang jahat dibawa

0 comment... add one now