Walzflex tahun 50an

Assalamualaikum guys.. Pernah dengar tentang brand kamera jenis Walzflex tak? Honestly ini adalah kali pertama aku jumpa dan tau akan brand kamera dari negara Jepun nih. Difahamkan kamera khas TLR Walzflex ini dari tahun 1950. Dah lama disimpan dalam kotak. Kamera ini arwah Bapa Mertuaku yang punya. Dulu arwah suka sangat ambik gambar. Ada banyak jenis kamera beliau miliki cuma yang ini saja mr. hubby dapat simpan. Yang lain2 brand semua anak2, cucu cicit dia dah kasi pakai. 

Features
Produced mid-50s Walz Camera Co., Japan
Film type 120
Picture size 6cm x 6cm
Weight 2lbs, 3.4oz (1kg, 3.6g)
Lens (taking) coated 3-element Nitto Kogaku Kominar 75mm f3.5 (stops to f22)
Filter size 36mm push-on
Focal range 3.3' to infinity
Shutter Copal X
Shutter speeds B, 1/10, 1/25, 1/50, 1/100, 1/300
Viewfinder TLR
Exposure meter none
Auto film counter
Self-timer
PC sync connection, accessory shoe














P.S. Ada sape2 yang mempunyai kamera jenis model ini..? Jom kongsi2 kat sini... Sajer suka2... Gd day 

6 comments.. read them below or add one

white rose white rose Khamis, Mac 24, 2011
assalamualaikum kak...

waaahh...terpegun sy melihatnye...

masih bole berfungsi lagi ke kak?


kiranya hebat la FIL akak ni ade mcm2 kamera...
Yastro Yastro Khamis, Mac 24, 2011
Cayalah...me tak penoh dengo lagi jenama ni...btw mmg elok simpan buat kenangan...silap2 harga dia pun mahal.....
.barang antik katakan...
Uncle Lee Uncle Lee Khamis, Mac 24, 2011
Hi Nur, keep that camera. Its a medium format just like those Rolleiflex from Germany.
I am sure its worth a lot of money if put up on Ebay.
There are old camera collectors around the world who will pay good $$$$ for these now extinct cameras.
Wow! I have never seen, nor heard about this one.

Have a nice day, best regards, Lee.
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, Mac 25, 2011
hai cik putih
pada mulanya melihat kamera unik nih
memang terpegun coz suka designnya

hubby kata masih blh digunakan
cuma nak kena repair sedikit...
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, Mac 25, 2011
Hai Yas...
hehehe... Amin. Masin mulut kalau
kamera nih ada value..

insyaAllah jika dalam jagaan aku
sure aku simpan buat muzium.. hu3
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, Mac 25, 2011
Hai Uncle Lee...
Thanks for d tip...
sure i will keep this camera well
for our memories with Abah..

u take care Uncle Lee..
gd day