Ubat ketiak yang merbahaya

Ubat ketiak yang merbahaya
Assalamualaikum guys.. Ada sapa2 diantara korang ambil berat tidak akan bahan2 yang terdapat dalam ubat ketiak yang korang beli? Jangan ambil mudah der. Perkara ini penting untuk kesihatan dan selagi boleh dicegah maka kita cegah sebelum parah. Jadi tahu tidak apa bahan2 yang tidak boleh digunakan dalam ubat ketiak atau dalam bahasa saintifik + mat saleh ialah "deodorant". Kebanyakkan bahan2 ini terdapat pada jenama yang memperkanalkan deodorant "kering 24 jam" "anti peluh" "whitening" dan bermacam2 lagi. Mari kita semak apa bahan2 bahaya yang mengancam darah pada badan

Garam ketiak paling bagus dan selamat untuk digunakan. Gambar kredit jalilsaleh.com.. 

Chlorohydrate aluminium, aluminium zirconium tetrachlorohydrex UNK atau sebatian aluminium. Aluminium adalah diserap melalui kulit dan terakumulasi dalam tubuh. Ini menunjukkan bahwa ada hubungan antara aluminium dan penyakit Alzheimer's.


Paraben (metil, etil, isomer, Benzil dan butil) , semuanya berasal dari toluena, sebuah petrokimia beracun derivatif. Toluene ini beracun jika ditelan atau tersedut. Juga berbahaya untuk kulit. Ada beberapa bukti menunjukkan toluena boleh menyebabkan kerosakan pembiakan. Sejak tahun 2000, 13 kajian telah menunjukkan bahawa pelbagai jenis paraben bertindak seperti estrogen pada haiwan dan kultur rangkaian. Estrogen diketahui dapat menggalakkan pertumbuhan sel-sel kanser.

Triclosan adalah suatu zat kerengsaan kulit dan boleh menyebabkan dermatitis. Ia boleh membunuh bakteria sihat. Ini mungkin mengandungi kontaminan karsinogenik. Ia terkumpul di dalam lemak tubuh dan diklasifikasikan sebagai racun perosak oleh FDA.

Talk dikategorikan sebagai karsinogen oleh Badan Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser jika mengandungi serat asbestiform. Jumlah serat asbestiform di ketagori bedak kosmetik yang tidak ditetapkan. Jika talc dikategori pada label, tidak ada cara untuk mengetahui apakah ia tidak mengandungi serat asbestiform.

Propylene glycol menyerap dengan cepat melalui kulit dan merupakan peningkatan penetrasi. Hal ini boleh menyebabkan berlakunya alergi. NIOSH adalah glikol propilen adalah racun saraf dan boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang atau hati. EPA pula adalah tidak sepenuhnya diselidiki untuk potensi karsinogenik.

Silika adalah suatu zat kerengsaan kulit. Ini mungkin tercemar dengan kuartza kristal, yang merupakan karsinogen.

nota : 
Banyak bahayanya bukan? Terlalu banyak bahan2 yang boleh merosakkan darah dan kulit kita. Jadi jika mahu membeli ubat ketiak atau deodorant pastikan tiada bahan2 seperti di atas atau paling mudah pastikan tiada 2 bahan ini sudah mencukupi iaitu Chlorohydrate aluminium dan Propylene glycol. Ataupun paling senang sekali pakai tawas atau garam saja. Lagi mudah selamat, anti bakteria dan 300 peratus lebih baik dari deodoran biasa. Lagipun tawas dan garam mineral tak rasa lekit dan selesa. Cuma letak air sedikit diatas tawas atau garam deodoran dan sapukan pada bawah lengan. Ada terdapat di farmasi2 dam shopping complex.

Tip bagaimana caranya membasuh bawah lengan korang. Semasa mandi gosok bawah lengan korang menggunakan permukaan kulit tangan antara jari2 dengan perlahan2.. Selamat mencuba guys. Sumber dikongsikan dari Ezinearticle

{ 39 comments.. read them below or add one }

tokeh besar tokeh besar Ahad, Februari 27, 2011
untuklelaki kurang sikit risikonyer....

but perempuan...beware..boleh menyebabkan cancer payudara...bahan kimia dalam dedoran tu jadi pemangkin kepada cancer...so kalau ada tanda2..pakai dedoran akan menyemarakkan lagi tumbesaran cancer...
tokeh besar tokeh besar Ahad, Februari 27, 2011
untuklelaki kurang sikit risikonyer....

but perempuan...beware..boleh menyebabkan cancer payudara...bahan kimia dalam dedoran tu jadi pemangkin kepada cancer...so kalau ada tanda2..pakai dedoran akan menyemarakkan lagi tumbesaran cancer...
Ezal R Ezal R Ahad, Februari 27, 2011
nice sharing, thanks sbb kongsi info yg sgt berguna, tapi ak xpakai deo... :)
Solihin Zubir Solihin Zubir Ahad, Februari 27, 2011
ayah sy ada bagi petua jugak..
ludah atas belakang tgn, gosok ketiak.. insyaAllah tiada masalah ketiak berbau.. hehe..

sy pkai black suede.. xtaw ler ada bahan2 tu ke x..
Uncle Lee Uncle Lee Ahad, Februari 27, 2011
Hi Nur, I have been using Tabac or Musk from different brands all the years.
And yes, we have to beware of some....
Good posting.
You have a pleasant week.
Best regards, Lee.
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
salam tokeh besar..
bukan perempuan jer blh dapat kanser
lelaki pun sama juga..
jadi hati2 memakai deodorant
yang mengandungi bahan2 tadi..

brother TB pakai tawas ker??
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
salam ezal... sama2 beb
small d cases der..
tak pakai deodorant
tukar pakai tawas.. lagi baik
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
hey solihin... tip bagus tuh
ludah atas tangan dan gosok..
lepas tuh bilas tak?? hu3
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
hey Uncle Lee...
happy u came here..
sharing is cute rite.. heeeee

Many deodorant have the ingredients
can harmful in your blood and have
potentially deadly effects on your body.

take care Uncle lee
n gd day..
Cat-in-Sydney Cat-in-Sydney Isnin, Februari 28, 2011
Phew! Thank God cats don't need deodorant. purrr....meow!

Always wangi,
Angelina
Abd Razak Abd Razak Isnin, Februari 28, 2011
Salam sister nur..

Thank you for sharing. Takat ni jarang sangat guna deodorant...:)
:: noremy bte rahmat :: :: noremy bte rahmat :: Isnin, Februari 28, 2011
folo & BW...

mehla jenguk belog ai..

nice to know u!(^_^)
MUSEUM KEIKHLASAN MUSEUM KEIKHLASAN Isnin, Februari 28, 2011
Alhamdulillah.... terima kasih sudah berbagi ilmu dan pengalaman.... subhanalloh sangat bermanfaat...

Ternyata banyak sekali zat-zat yang berbahaya
MUSEUM KEIKHLASAN MUSEUM KEIKHLASAN Isnin, Februari 28, 2011
Terima kasih Nur atas informasinya...

Alhamdulillah bermanfaat sekali...
papabear papabear Isnin, Februari 28, 2011
Apa itu tawas? kat mana jual? berapa harga? boleh tahan 12 jam atau lebih? let me know ya... nak tau juga... Thanks!
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
hey sweety angelina..
i know u so wangi lah
but don't 4get when u poo poo
hahaha.. must be bau ucuk.. hu3

take care anGee..
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
waalaikumsalam brother Razak..
hu3.. tak pakai deodorant lagi bagus
selamat body n diri

sekarang banyak sgt bahan2 yang memudaratkan
boleh merosakkan dan membawa penyakit
jadi berhati2 ketika membeli
dan perhatikan label bahan2nya..
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
salam cik noremy..
thanks mollow blog kongsibersamanora
tergembira hati ini.. hu3

insyaAllah.. nanti jengah kesana
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
salam museum keihlasan..
terima kasih brother
semoga info2 yang berguna
baik dikongsikan pada semua..
sama2 menjaga kesihatan...
elakkan dari terima penyakit
yang bisa membunuh diri...
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
hey sweety cik meoww..
terima kasih dan kasih di poskan.. hu3
jangan tggu pak posman
nanti pak posman yang sangkut.. heeeee
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Februari 28, 2011
salam papabear...
choiii papa, tawas tuh seperti
garam mineral.. ada di jual
di pharmacy terkemuka atau kedai2 ubat jual jamu..
harga tak mahal yg penting
kualiti bagus..

betul tak papa??.. yesssss
Tok Kiyai Tok Kiyai Selasa, Mac 01, 2011
Assalamualaikum Nur

Info yg berguna..

Kalau sesiapa yang ketiaknya hangit bangat termasuk nur, hahaha (gurau aje), bolehlah contact Tuk utk produk yang dijamin selamat (bebas drpd bahan cemical yang berbahaya) malah memberikan haruman pada ketiak anda selama 48 jam. Produk ini dah terbukti berkesan. Produk (deodaran) ini telah diuji pada org afrika dan ternyata menghilangkan bau ketika yg hangit itu....hahaha
Nur Misnan Nur Misnan Selasa, Mac 01, 2011
waalaikumsalam tuk..
arigato ..

wahhh... ini gurau ganazz nih
heeeeee... aikkk.. sekarang dah
jadi bisnesman plak yer tuk..
apa ubat ketiak yg tuk jual??
mailah habak kat aku...
aku customer 1 yg beli dulu
akubiomed akubiomed Selasa, Mac 01, 2011
Saya guna tawas jenama Crystal dari sejak beli sudah hampir 2 tahun memang jimat dan bertahan lama
Nur Misnan Nur Misnan Selasa, Mac 01, 2011
brother biomed.. guna tawas memang terbaek
dan jimat sesangat serta
kesihatan pun terjamin...
APAN APAN Selasa, November 29, 2011
aik...x guna intense debate da ke?
aku x penah amek tau pun pasal mende ni..
baru tau tawas tu apa.penah dengat sebelom ni...ada jual gak ek...nanti aku try tanya farmasi...
eh...rasanya kat umah aku dulu mak aku ada beli.tpi xtau lak mak aku buat deodorant or mende lain...
Nur Misnan Nur Misnan Selasa, November 29, 2011
Brother Apan.. Masih guna lagi tapi post ini aku repost balik
mana2 artikel lama yang boleh di kongsi kembali. Masa ni blm pasang ID.

Perkara2 begini masih lagi di kalangan kita ambil mudah dgn
membeli ubat ketiak jenis 24 jam tahan peluh. Itu lebih
merbahaya....

Ahhh.. lepas nih kau pakai garam deodorant jer. Lagi selamat
walaupun berpeluh namun tidak berbau dan lebih sihat...
Yastro Yastro Selasa, November 29, 2011
Patut la aku rasa pening jap...ingatkan pc aku yg mengong tadi...hehehe
btw, aku mmg suka guna deo...x tau lak bahan2 kt dlm tue...nti aku check...tp nk guna tawas tu cam jauh sikit arr sis....hehehe
kakyong kakyong Selasa, November 29, 2011
ada masa guna tawas.. ada masa tak pakai langsung.. sbb kakyong dok rumah jer... hihiii... tp kalo kuor rumah tu, pakai juga ubat ketiak yg dibeli dr pasaraya tuh..
Nur Misnan Nur Misnan Selasa, November 29, 2011
brother Yas... fenin pasal ID tak kuar2 yerk.. hik3.. suspended..

kalau nak beli deodoran pastikan bahan2 DUA di atas tidak ada,
Kau beli garam mineral jer. Ada kat farmasi watson or Guardian.. lebih tahan lama dan bebas dari kanser..
Nur Misnan Nur Misnan Selasa, November 29, 2011
Hai kak Yong.. hahaha... kita pun duduk rumah jer tapi tetap
sapukan garam mineral utk elak bau berpeluh. Di rumah jarang
guna a/c coz suka udara luar..

kalau blh elakkan guna deodoran yg ada bahan Chlorohydrate aluminium kerana mudah mendapat breast canser..
Dulu Lain Sekarang Lain Dulu Lain Sekarang Lain Selasa, November 29, 2011
adehhh... ketiak kawe sapu sabun jer.. he he..
pakai baju ehhh.. bukan org nampak, so tak usah ler dibagi ubat.. he he..
Nur Misnan Nur Misnan Selasa, November 29, 2011
Brother Mail, haishhhh.. kena kasi ubat nanti tengik baunya.. har3.. Kalau pakai baju pun bau still boleh cucuk hidung wooo.
Kalau ketiak wangi memang terbaeklah hormon tuh... tapi
orang kata kalau bau badan lebih sihat.. itu betul...
Kak Long Mawar Merah Kak Long Mawar Merah Selasa, November 29, 2011
Tips yang diberikan tu memang berkesan kan!
Tapi macamana pun, Kak Long dah lama guna body series yang berasaskan air.
Nur Misnan Nur Misnan Khamis, Disember 01, 2011
hai kak long... ohhh... guna body series yer..
Bagus tuh.. Tapi pastikan bahan2 itu tidak
mengandungi bahan kimia yang merbahaya... =)
akubiomed akubiomed Selasa, April 22, 2014
Sudah lama saya guna garam kristal dari Cosway sahaja. Ambil masa bertahun nak habis :-)
Cik Nad Cik Nad Khamis, Mei 15, 2014
kakak... kite ade garam tuh tapikannnnnnnn kite malasss nak bubuh air and applied to ketiak!!! huwaa hihihihihi

www.nadiasecreto.com
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, Mei 16, 2014
Cik nad.. lepas mandi lap2 kering badan terus pakai. Di ketiak tu jgn kering sgt..

Tips.. cucur je gram tu katbair n terus applied. . Easy