Telephone lebih penting dari tandas

Salam guys.. Bayangkan jika kita mandi dan mencuci menggguna air kotor ini.. Korang sanggupkah? Aku?? Ohhhh.. no no no no no no!! Biar ler rumah aku kecik asalkan bersih dan ada bilik air sendiri.. Tapi bagaimana dengan nasib mereka rakyat INDIA di MUMBAI? Sampai bila harus mereka tanggung kesempitan hidup seperti ini. Hidup di tempat setinggan yang kotor dan tidak mempunya tandas. Jika kita lihat di INDIA ramai juga orang KAYA RAYA tetapi adakah mereka saling bantu membantu kepada si miskin ini. Tak sanggup rasanya nak tatapi kemiskinan dan penderitaan mereka. Ia mengingatkan aku kepada rakyat Afrika di Tanzania. Cuma bezanya rakyat Afrika mempunyai tandas dan air yang bersih dari sumber air sungai dan paip. 

Air kotor yang dipenuhi sampah namun terpaksa juga digunakan untuk menyejukkan badan. Tiada sumber lain melainkan air yang diguna dari Mumbai sprawling Dharavi slum. Hanya 366 juta rakyat India mempunya toilet atau bilik termenung sendiri melainkan 665 juta yang lain yang masih membuang atau TERMENUNG tanpa toilet secara terbuka.. Macam mana tuh?? 

Lihat saja mamat berdua ini. Mereka lebih sanggup membeli telephone bimbit dari membina toilet atau bilik termenung sendiri. Sedih bukan?? Tengok sajalah persekitaran mereka.. Penuh dengan sampah sarap. Sumber dan gambar dari brother TheStar RAVI NESSMAN. Cerita selanjutnya boleh baca DISINI

{ 8 comments.. read them below or add one }

etomyam etomyam Khamis, November 11, 2010
salam
tu dia, bukan main kita tengok ni pulak yg rasa kesian ngan depa tu
tqaAwesome tqaAwesome Khamis, November 11, 2010
lahhh kesian nye.
tak dapat bygkan cmne la kalo tqa cmtu
b.r.u.t.a.l.s.o.l.o b.r.u.t.a.l.s.o.l.o Khamis, November 11, 2010
salam
memang perangai diaorg suka berak kencing bersepah..
white rose white rose Khamis, November 11, 2010
salam kak nur...

ayyaaa...depa nih...
depan2 mata je biarkan sampah merata2...

aduh...
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, November 12, 2010
salam brother Etomyam
Memang kasihan + tak sanggup nak tatap
tapi apakan daya
dah nasib mereka

harapnya dapatlah kiranya
pihak berkuasa atau kerajaan INDIA
memberi keselesaan khas kepada mereka
bantulah mereka...
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, November 12, 2010
salam tqa..
kasihan bukan..
itulah.. kita bersyukur dapat tinggal
di Malaysia yang serba serbi
aman damai...

semoga nasib mereka akan berubah
lebih baik dan selesa dimasa terdekat ini...
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, November 12, 2010
salam brutalSOLO
itu benar.. mr. hubby pun kata mcm tuh
masih ingat lagi aku tanya
wow.. that view kat situ dalam movie nih cantik
mr hubby jawab -
emmmm.. cantik tapi taik bersepah..

oh dear.. terperanjat jugak coz tak pernah lg tiba INDIA
maybe nak kesana juga
untuk melawat sahabat di DELHI
Nur Misnan Nur Misnan Jumaat, November 12, 2010
salam cik putih
dah memang perangai diorang
tak blh nak bantu ler..

tapi kasihan dengan nasib mereka
tiada saluran air bersih untuk di buat mandi
tak tahulah siapa yg bersalah..
sendiri atau kerajaan...

adakah kerajaan INDIA tidak perihatin??
kenapa mesti dibiarkan rakyat mereka
tinggal di tempat yg kotor..