Cara bersihkan udang segar dengan betul

Gambar kredit untuk luzianzya

Assalamualaikum guys... Selalunya selepas kita beli udang fresh, adakah korang terus menyimpan dalam fridge tanpa membersihkan dahulu?? Tahu tidak jika kita simpan udang fresh tanpa membersihkan membuang kepala dan kekotorang di belakang udang tersebut, udang yang kita beli itu mudah mendapat bakteria. Jadi untuk tidak mahu udang fresh kita dijangkiti bakteria sehingga dapat menjejaskan perut kita, jom ikut cara yang mudah ini...
Cara-caranya
  • Basuh udang dahulu sebelum dibersihkan kepala dan bahagian lain
  • Buang kepala udang yang mempunyai kolestrol yang sangat tinggi. Iaitu yang berwarna kuning2 tuh
  • Belah bahagian belakang udang dan buang kotor yang ada seperti satu line hitam
  • Jangan dibuang kulit udang kerana ia dapat mengekalkan kesegaran udang
  • Simpan dalam mangkuk bertutup dan beku.


Nota
Kadang2 bila dah sampai rumah kepenatan memang tak dan nak bersihkan barang2 basah termasuk ler barang2 kering untuk disimpan.


P.S. Aku selalunya cabut kepala dan belah belakang tanpa membuang kulitnya. Guna gunting yg tajam atau gunting ikan untuk menggunting belakang udang dan membuang kotor yang panjang hitam tuh.. Tak payah guna pisau. Senangkan.. Selamat mencuci udang dan ikan.. hik3

{ 27 comments.. read them below or add one }

Sofia Aimd Sofia Aimd Sabtu, November 27, 2010
ouhh, baru tau! pasni kenala bersihkan dulu :) thanks, good info!
meowwmania meowwmania Sabtu, November 27, 2010
oh patut la mak sy slalu bersihkan dulu sblm disimpan dlm fridge, baru tawu huhuu...
kzai kzai Sabtu, November 27, 2010
salam nur..pekabo...bagus info ni..kdg2 kita x teringat ni semua...wah kenyang betul sang kodok kt bwh tu ye..smpai tersandar
kzai kzai Sabtu, November 27, 2010
salam nur..pekabo...bagus info ni..kdg2 kita x teringat ni semua...wah kenyang betul sang kodok kt bwh tu ye..smpai tersandar
etomyam etomyam Sabtu, November 27, 2010
nak kena pesan jugak kat my mrs ni
udanggalah udanggalah Sabtu, November 27, 2010
Cerita pasal udang ni ada kaitan dengan aku...Nanti kalau dtg kat Rompin singgah kat Kg Leban Chondong.Kita makan Udang Galah fresh punya.Udang hidup kita pilih,kemudian diaorang masak kira-kira 10 minit...meleleh air liur...!
Cat-in-Sydney Cat-in-Sydney Ahad, November 28, 2010
Aunty Nur,
I love udang...yummmm.... purrr...meow!
Cempaka R.Minta Cempaka R.Minta Ahad, November 28, 2010
hii
boleh juga cempaka belajar
akak cempaka datang ..add cempak juga ya
damha damha Ahad, November 28, 2010
teringat masa mkn mee udang...sedapnyer...he3333
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
salam sofia..
itulah kan.. terkadang kita tak sedar
udang pun blh dapat kuman...
anyways, dah tahu
kena siang dulu sebelum simpan...

thanks dropping by here sofia
singgah lagi
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
salam cik meoww...
mak kau memang superb
prihatin pada keluarga tercayang
termasuklah anak2 mama tuh...

lepas nih kena ler tulun2
siang udang yer... =)
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
salam kak zai
hu3... itulah dia
bukan semua tahu info nih

lepas nih kak zai dah tahu
nak simpan udang segar dgn lebih
selamat dan bersih...

kalau masak udang
posto2 kat sini.. sure laju jer aku sampai hu3
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
oh yes kak zai..
itu katak hijau sudah full
makan kenduri orang nikah..
he3
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
salam etomyam..
pesan jangan tak pesan
tapi kena tulun2 jugak mrs tuh
karang ada plak tercucuk tangan
dek kepala udang tajam tuh.. hu3
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
salam brother UG
alamakkk... aku hantu udang der
haishhhhh... sodap2
boleh3.. nanti aku nak kesana
aku roger2 dulu
sapa belanja?? hehehehehe ^__^
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
sala.. Hey cat
u love udang mehhh?? Good 4 u
i 2 love udang so much2 more then ketam.. hu3

balik Msia boleh ler kita borong udang yer..
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
salam cik adik cempaka
welcome to my blog..
belajar kopek udang kaa?? hu3

insyaAllah..
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, November 28, 2010
salam damha..
wahhh... alhamdulillah..
mee udang. yummy =)
Benjy Bloggerman Benjy Bloggerman Rabu, Mac 14, 2012
Kalau benjy udang fresh tu terus goreng OOOOoo .... sedap :D
APAN APAN Khamis, Mac 15, 2012
mkn mlm tadi, nasi goreng udang :)
chii chii Khamis, Mac 15, 2012
okeh..chii baru tau..sebab jarang pun beli udang..slalu beli kat kedai je..ehehe..anyway..thanks
hafizmd hafizmd Khamis, Mac 15, 2012
Selalunya mmg bersih dulu apa2 saje bahan mentah sebelum masuk peti sejuk.

Terima kasih Sis utk tips ni.Terbaik!
NurMisnan NurMisnan Khamis, Mac 15, 2012
Itu memang sodap.. lagi2 perahkan lemon dan peper salt.. pastuh buat salad
hoho..
NurMisnan NurMisnan Khamis, Mac 15, 2012
kau masak sendiri ker brother? sodapnyer.. tak jemput pun?? hik3
NurMisnan NurMisnan Khamis, Mac 15, 2012
aku pun sebulan sekali jer beli udang.. itupun beberapa ekor jer
coz mr. hubby kena pantang mkn Cfood..

Hey no mention sis.. =)
NurMisnan NurMisnan Khamis, Mac 15, 2012
Bagus tuh brother.. sekurang2 tak simpan benda bakteria dlm makanan
ada org kata ikan nak tahan lama jgn siang. tapi kita pentingkan kesihatan..

no mention brother..
Yas y Yas y Jumaat, Mac 16, 2012
Selalunya ni keje wife aku...aku bab2 ni mmg maleh sikit...hehehe