Akhirnya semut lari kerana sireh

Salam malam guys..

Geram dengan sang semut yang sibuk nak kongsi coffee Brazil aku, akhirnya aku terpaksa ler lakukan kezaliman ini. Huhuhuhuhu... Kau asik berkeliaran di mulut MUG aku sehingga aku tidak dapat menikmati coffee aku yang lazat lagi kerana diri kau yang terjerumus dan terjun ke dalam kopi aku. Kerana geram, aku tempelkan sekeping daun sireh agar kau tidak dapat berkongsi lagi dengan aku. HI HI BYE BYE SANG SEMUT....

P.S. For sure tak ada rasa pedas punya. Jangan risau ler. Yang penting sang semut tidak berani hampir lagi ke MUG korang.. Selamat mencuba

{ 19 comments.. read them below or add one }

Bidadari Bidadari Ahad, Oktober 24, 2010
terima kasih..nak try la..kat umah byk semut...
ilmieilmie Ahad, Oktober 24, 2010
kalau semut byk kt meja cmne plak nk buat ek?
arini aku bersih, esk dtg balik semut..dr mane ntah..
udanggalah udanggalah Ahad, Oktober 24, 2010
Nampaknya tokey restren pun kena sediakan daun sireh.
Cat-in-Sydney Cat-in-Sydney Ahad, Oktober 24, 2010
Aunty Nur,
So, now, mati semut kerana sireh, bukan kerana gula? Mana nak cari sireh kat sini? purrr.....meow!
Abd Razak Abd Razak Ahad, Oktober 24, 2010
Salam sis nur...

Moga sis sihat hendaknya..

Ermmm...boleh cuba ni, sis!
meowwmania meowwmania Ahad, Oktober 24, 2010
mana pulak nak carik daun sireh tu hehe...
Mr.Z Mr.Z Ahad, Oktober 24, 2010
owh guna sireh, semut tak suka ye.. hehe.. nice info.. :)
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Oktober 24, 2010
salam bidara..

kalau kat rumah banyak semut
cuba beli serbuk anti semut
seperti eno. ada di kedai2 atau pasaraya..
tabur di sekitar rumah
itu blh kurangkan semut dtg..

kes sireh nih, idea aku sendiri
pantang baru letak coffee atas meja
dah penuh..
last2 kebetulan ada sireh
aku tempelkan atas tutup mug
hilang berterabur...
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Oktober 24, 2010
salam ilme..
ada jual serbuk semut
mcm bentuk eno..
tabur saja di sekeliling tingkap, pintu atau dimana2 tempat
ada banyak semut..
sure lari..

serbuk semut dalam peket warna silver.. ada dijual di pasaraya atau kedai runcit atau hardware.
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Oktober 24, 2010
salam brothet UG
huhuhuhu.. alamak
kalau taukeh rest guna sireh hari2
confirm orang nak nikah meraung
pasal habis di borong.. heeeeee

anyways, sireh nih cuma idea
spontan.. tak tahu pun semut tak suka sireh
pasal kebetulan ada, aku tempel je
kat mug tuh.. tengok2 semut dah tak dtg.. =)
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Oktober 24, 2010
salam CAT
kalau tak ada sireh
boleh guna pencuci sireh wanita..
huhuhuhu... kidding2.. jgn mara aaa

kalau tak ada, den nak buek cam no
cuma blh bg tau
kalau tempat gula, sapu sedikit
minyak mkn dikeliling mulut jug
dan tutup.
kalau dtg jugak si semut tuh
for sure memang dia nak kongsi kemanisan hidup dgn CAT..
hehehehehe
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Oktober 24, 2010
salam brother Razak
heeeeee... cubalah
kalau tak menjadi jgn mara aaa
ini cubaan sudah 2 kali aku lakukan
padamulanya memang tidak tahu
sireh blh menjauhkan semut
tapi selepas secara spontan aku tempel daun sireh
memang sang semut lari...

tak suka bau sireh kot..
takut pedas... huhuhuu
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Oktober 24, 2010
salam meoww n Mr. Z
cuba jelah.. kalau menjadi
alhamdullilah..
alau tidak korang tempel plak daun
kadok.. huhuhuhu (kidding)

anyways, kalau tak ada daun sireh
cuba guna minyak makan
dan sapu disekeliling mug
atau di tempat lain..
semut mohon berundur minta mangap
white rose white rose Ahad, Oktober 24, 2010
salam kak nur...

woow...kopi berazil...
sure sedap tu ye...

dasat aarrr...meh sikit nak rasa...

kalo semut aka xkasi share, sy nak jugak!!!
faraulah faraulah Ahad, Oktober 24, 2010
Salam sis...
kalau nak halau anai-anai, ada petua tak?
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Oktober 24, 2010
salam BRP..
huhuhuhu.. coffee Brazil nih ada kat merata
kat Msia.. Tapi rasa dia tidak boleh tanding dengan kopi Msia. heeeee

jomlah datang rumah
nanti boleh serve kopi KLUANG..
huhuhu
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Oktober 24, 2010
salam faraulah
wahhh.. lama tak nampak
bz bebenor ya..

anyways, tip pasal anai2 nanti
tunggu kajian aku seterusnya
huhuhuu... 4 sure punya aku
share kat sini.. tungguuuu
JULIET bukan nama sebenar JULIET bukan nama sebenar Isnin, Oktober 25, 2010
pintar ... nnt buleh amal!

akak ... ade tag untuk akak :))

nak ikut g brasil gakkk~
Nur Misnan Nur Misnan Isnin, Oktober 25, 2010
salam Kapten
pintar2... (blushing)
spontan idea..

ok jgn lupa cuba
kalau semut tak lari
kau jelah yang bawak lari.. huhuhu

TAG nanti insyaAllah aku post nanti
soon..