Mambo semua

Salam mambo,

Ehem ehem... lama dah tak speaking Swahili.. terasa pelat le plak sebutan. huhuhuhu......

Esok dah masuk hari Ahad.. Mesti ramai yang dah plan nak bawa family pegi jalan2 cari bahan dan makan... Tidak ada yang lebih indah melainkan dapat menghabiskan masa bersama2 dengan orang yang tercinta.. Korang yang sudah menjadi mak dan abah pula bawalah anak2 ke tempat2 yang mereka suka seperti sukan air, sukan darat, sukan hutan dan lain2.. Anak2 pasti suka dan menghargai korang.. sekurang2nya mereka dapat belajar hidup berdikari.


Seperkara lagi ambik le masa balik kampung jenguk orang tua korang. Walau sesibuk mana pun free kan masa untuk call mereka bertanyakan khabar berita.. Kita tidak tahu hati mereka tersangat2 rindukan kita yang diperantauan. Jangan pula bila raya hampir tiba baru nak call mak.. Betapa sedihnya mereka... aku pun sedih. So guys.. call mak abah korang esok k bertanyakan khabar... itu pun sudah cukup menggembirakan hati diorang.. =)

Oklah.. itu je kata pendek aku.. Aku pun minta maaf pada korang jika ada kritikan atau n3 aku yang membuatkan hati korang tersentuh.. huhuhuh.. aku tinggalkan korang buat sementara.. banyak kerja yang harus dilakukan.. insyaallah aku akan menjenguk sekali sekala jika ada kesempatan..

Selamat berhujung minggu dan Salammmm....
Mambo semua

{ 7 comments.. read them below or add one }

meowwmania meowwmania Ahad, Jun 27, 2010
dah lama tak call mak sbb..

hari-hari jumpe thehehe :D
Norish Norish Ahad, Jun 27, 2010
Boleh cakap swahili. Sangat bagus dan boleh ajar pada i. >_<

I selalu call my mum. Kalau tak call sehari hati terasa windu kat dia.
raisrais Ahad, Jun 27, 2010
belajar ckp arab 1st...lepas tu senang nak ckp swahili... 50% word swahili from arab..
Nur Nur Isnin, Jun 28, 2010
salam cik meowww...

wahhh... kalau hari2 jumpa pun kat opis mesti nak call dia jugakkan tanya dah makan atau masak lauk apa hari.. baru anak makkk...

peace
Nur Nur Isnin, Jun 28, 2010
cik norish..

cakap swahili ni lebih kurang bunyi mcm bahasa
arab cuma bezanya sebutan dia lain
sikit. mcm kalau kita nak ucap 'terima kasih' dlm swahili
sebut 'asante'. arab plak sebutannya 'syukran'. lain bukan
Nur Nur Isnin, Jun 28, 2010
oh yes norish.. pasal call mak tuh alhamdullilah.. semoga apa yang kita buat selalu dapat keberkatan dan doa yang makbul dari mak kita

kalau mahu rezeki kita bertambah2, call mak korang setiap hari bertanyakan khabar walaupun 2 minit shj..
Nur Nur Isnin, Jun 28, 2010
salam rais..

ya betul tuh.. pandainya.. mana belajar? meh kongsi bahasa swahili kat sini nak.. hehehehe