choc halal...

Bukan semua choc kita boleh makan.. Walaupun choc di jual dari negara Malaysia namun masih ramai manusia tertipu dengan bahan-bahan yang telah di campurkan. Kalau dah kata Malaysia yang jual maka ramai menganggap itu adalah halal dan boleh di makan. bak kata orang "ehhh..tak ada apa-apa ini, boleh makan sebab dari Malaysia'. Jadi jangan ambil mudah ya kerana pemakanan yang tidak halal akan menjadi darah daging dan bila di akhirat nanti di tanya pula.... Jadi hati-hati bila membeli barang-barang makanan yang tiada tanda HALAL


kalau muskil klik kat sini... foodguide dan muftisays


This is the 2005-2006 list: FERRERO ROCHER - Halaal * MON CHERI - Haraam What is the basis of the liqueur used in Mon Cheri? Cherry distillate with rum-like flavour + alcohol, sugar and water What is the base of the alcohol? Grain (maize), molasses or potato KINDER SURPRISE - Halaal ***
KINDER MAXI SURPRISE (Easter egg)Please avoid **
KINDER CHOCOLATE 12.5g - Halaal ***
KINDER MAXI 21g - Halaal ***
KINDER BUENO - Halaal ***
KINDER HAPPY HIPPO - Halaal *
NUTELLA - Halaal * TIC TAC MINT -
Halaal TIC TAC LIME/ORANGE - Haraam e120 Carminic Acid from Cochineal TIC TAC ORANGE - Haraam e120 Carminic Acid from Cochineal
TIC TAC SPEARMINT- Halaal TIC TAC EXTRA STRONG- Halaal GIOTTO - Halaal *


i love kinder bueno... start makan bueno tahun 2000 tapi bukan bueno white. Makan lagi sampai sekarang... Choc fav


since 2003 nur suka sangat makan Patchi.. tukar angin dan kemudian

~ beralih pada ~

I
I
I
I
I
v



Galaxy.. macam-macam ada.. lepas tuh tutup buku Galaxy coz ada kod E322 Lecithin (lemak Ba')

choc Galaxy with caramel.. yummie but .......????

I
 Galaxy Ripple

 
selepas dapat tahu Galaxy tidak boleh di makan.. beralih pula pada




I
I
I
I
V


Choc Lindt from Swiss.. Sedappppp dan tak ada bahan E322 lecithin (lemak khinzir) dan tak ada liqueur

I
I
I
I
I
I
I
V

akhrnya jumpa choc yang bagi nur SANGAT-SANGAT SEDAP dan tak perlu cari jauh-jauh....

I
I
I
I
I
I
I
V

siap ada tanda HALAL dan buatan Malaysia lagi... sebenarnya kod E322 mempunyai bahan lemak hinzir tapi kod ni ada tulis E322 soya lecithin dan free liqueur.. so boleh le makan

rasanya memang creamy dan sangat sedap.. macam makan choc Galaxy ... 1st time nur bite choc ni emmmmm... memang tak terkata. tak tahulah kalau orang lain rasa tak sedap... Hubby pun suka makan choc Beryl's Camior ni. Choc LINDT from Swiss tak pula nak dia habiskan. So lepas ni tak perlulah nak beli choc dari Swiss lagi coz kat Malaysia dah ada choc 'Beryl's' yang paling best ... cari je kat 'Famous Amos'. oh yeah.. biskut dia pun sodap... Yang nur tahu Famous Amos ni asalnya dari orang Afrika.. Waktu dulu dia sangat susah dan mahu membuat sesuatu sehinggalah dia mencipta choc dan biskut sendiri.. Akhirnya kerana azam yang kental dia berjaya hinggalah sampai sekarang.. tengoklah berapa banyak branch ada kat Malaysia... Syabas pada Famous Amos
Jadi pada sape-sape yang suka sangat makan choc tuh sila-silalah tengok kod ya.. selamat menjamu choc..

{ 15 comments.. read them below or add one }

FJ FJ Rabu, Oktober 06, 2010
alprose swiss choc halal tak?
Tanpa NamaTanpa Nama Ahad, Disember 12, 2010
salam.sebagai peringatan bersama,kalau tak salah saya,mana2 yg ada bhn 'wheay powder' tidak halal,krn jatuh syubhah.boleh saudari sama2 search di internet.dan kalau tak salah sy, ferrero rocel ada bhn itu.walallahualam :)
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Disember 12, 2010
salam FJ..
sorry sangat tak perasan komen ..
cuba tengok kod pada bahan2 tersebut..
sekarang banyak sangat kod yg tidak halal
Nur Misnan Nur Misnan Ahad, Disember 12, 2010
salam anony...
terima kasih sudi tinggalkan komen
bagus pandangan tuh.. kekadang kita
tidak perasan dan tidak tahu
bahan2 dalam coklat itu halal atau tidak
selalu terlepas pandang..

tentang bahan "wheay powder" memang benar
ada beberapa sahabat juga kata begitu
insyaAllah... sama2 kita elakkan..
Tanpa NamaTanpa Nama Ahad, Oktober 23, 2011
urmm famous amous kan ada biskut dia halal tk?
elinnur elinnur Rabu, November 30, 2011
ay dpt byk cklat dari jerman..salah satunya cklat giotto..halal ke x...terliur nk mkn tp was2 lak..leh xplain x
Nur Misnan Nur Misnan Khamis, Disember 01, 2011
hai elinnur. cantik nama tuh..

Tgk bahan2 di belakang. Kalau ada kod e322 still
blh mkn namun kalau ada kod lain tapi di selitkan
gelatin dari bahan soya insyaAllah halal...

Kalau rasa was2 coklat tuh lebih baik jgn mkn
tapi kalau tidak makan sajalah... =)
Tanpa NamaTanpa Nama Selasa, Januari 03, 2012
famous amos tidak halal..tiada data dalam database jakim..harap maklum, tq
Nur Misnan Nur Misnan Selasa, Januari 03, 2012
hai anony.. Famous Amos memang tiada tanda
halal. Tapi choc berrys ada tanda halal.

dulu suka mkn biskut Famous tapi selepas check
pada data JAKIM maka tidak beli lagi.. sepatutnya
pihak JAKIM kena pantau perkara ini kerana ramai
sudah umat islam yg membelinya tanpa melihat label
halal...
jebengotai jebengotai Sabtu, Mac 31, 2012
amboi..mcm review coklat lak..huhu

slalu pi langkawi beli kinderbueno ngn kisses..huhu
NurMisnan NurMisnan Jumaat, April 13, 2012
jebeng.. aku pun suka kinder tapi kiss
kureng suka.. manis sgt.. hik3
Tanpa NamaTanpa Nama Ahad, November 25, 2012
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa NamaTanpa Nama Isnin, Mei 06, 2013
I simply could not depart your website before suggesting that
I really enjoyed the usual info a person supply for your guests?
Is going to be again often in order to inspect new posts

Also visit my page :: Ursula Workings
Tanpa NamaTanpa Nama Khamis, Mei 23, 2013
I've been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i'm
happy to express that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed.
I so much indubitably will make sure to do not disregard this web site and give it
a look on a continuing basis.

Feel free to visit my page :: book of ra free
Tanpa NamaTanpa Nama Rabu, Mei 29, 2013
I was wondering if you ever thought of changing the page layout of
your website? Its very well written; I love
what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect
with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images.
Maybe you could space it out better?

My homepage ... make money from home