Kulit buah dan sayuran lebih tinggi khasiatnya berbanding isi


Assalamualaikum... Kali ini aku nak kongsi rahsia tentang khasiat kulit buah dan sayuran.. Nota ini aku ambil dari petikan Majalah Mingguan Wanita. Tak salah kan kalau kita menyampaikan sesuatu perkara yang sangat baik untuk di kongsikan bersama... 

Selalunya bila kita nak makan buah atau nak masak sayuran seperti kentang pasti kita kena kupas kulitnya. Sebenarnya kulit buah dan sayuran seperti epal hijau atau merah, pir, timun, kentang dan sama waktu dengannya sangat banyak khasiatnya. Jika kita membuang kulit buahan2 dan sayur2an bermakna kita telah membuang segala khasiat dan serat yang baik untuk badan kita. 

Khasiat pada kulit buah dan sayuran tadi lebih tinggi berbanding isi buah atau sayur. Bila makan buah oren pula janganlah kita membuang urat-urat putih di sekeliling isinya sebab urat putih inilah terletaknya kebaikan serat yang diperlukan dan ia kaya dengan flavanoid.

Jadi mulai hari ni kenalah berusaha makan buah dan sayuran dengan kulit2nya sekali. Tapi ingat!!! jangan pula makan kulit durian. Huhuhuhu... nanti ada plak yang tercekik...
ok semua.. jumpa lagi.. 

0 comment... add one now